Menú Cerrar
Diables de Sant Joan amb els corbs de Sant Nofre

El grup de diables neix fruit de les inquietuds dels joves components del grup de ball folklòric del Centre Cultural que havia realitzat diversos intercanvis amb grups de Catalunya. En aquests intercanvis, els balladors havien pogut participar a les festes populars dels llocs que els acollien, especialment a la població de Mataró. En aquestes festes hi havia sempre el “Correfocs”.

Dit i fet, després d’uns “experiments” i unes primeres actuacions amb foc “real” l’any 1992, és a l’agost de 1993, en el marc de les Festes Patronals de Sant Joan  quan es presentà la “Colla de Diables del Centre Cultural de Sant Joan”.

La colla neix com una imitació exacta dels correfocs que es celebren a Catalunya sense cap simbolisme més enllà de cercar la diversió dels participants.

Els primers correfocs tenien un recorregut molt curt al voltant de la plaça gran del poble. En aquests primers espectacles només intervenien 4 “diablesses” (tal com se’ls denomina a Mataró), i pràcticament no hi havia interacció amb el públic, que es limitava a mirar. Amb els anys es va ampliar el nombre de diables i s’hi varen incorporar noves figures i objectes “de foc” a l’estil de l’espectacle “Nit de Foc” que organitzava la companyia Iguana Teatre a algunes poblacions de Mallorca. La colla , després d’uns anys d’incorporar nous elements i innovacions, va optar per tornar a un estil “clàssic” pur sense massa figures ni massa objectes “de foc”. 

El Centre Cultural insisteix en denominar els que formen la colla com a “diables” per distingir-los dels “dimonis” tradicionals de Mallorca.

L’any 1998 la colla de diables es completà amb la incorporació d’una bèstia de foc: Els Corbs de Sant Nofre, aquest sí, ple de simbolisme.

La colla de diables ha participat a diferents correfocs als pobles de Mallorca i a Catalunya (Vilanova i La Jonquera). També ha participat des del primer any al correfoc de Palma que es realitzava per les festes de Sant Sebastià al carrer Jaume III.

Durant uns anys la colla va tenir una secció infantil de diables amb una quinzena de components.

L’estil del correfoc és pot definir com a “clàssic i tranquil” ja que només compta amb les figures dels diables que rarament envesteixen al públic i que només interactuen amb les persones que s’acosten i volen participar del correfoc. Com s’ha dit abans, és una imitació dels correfocs del Principat de Catalunya.

Els diables de la colla van vestits amb una cassaca negra i uns calçons vermells. La capa es del tipus 3/4 i duu una caputxa amb les banyes incorporades. A la part baixa hi ha pintada una franja de flames. Els calçons tenen també una franja de flames grogues pintada a la part del peu. La vestimenta es completa amb uns petits picarols enganxats als turmells i la corresponent maça. Alguns dels diables substitueixen les maces per forques de fusta o metall.

Els vestits estan confeccionats per la modista santjoanera Margalida Bauzà Bauzà.

Volem fer notar que la colla de Sant Joan, a pesar de ser una colla petita, és la més veterana de totes les colles de les Illes.