Agrupació de balls mallorquins creada a Sant Joan (Mallorca) a l’any 1976 amb l’objectiu de recuperar tradicions populars, especialment música i balls típics. El seu fundador i promotor fou Carles Costa Salom.
Al llarg dels anys han passat per l’agrupació unes 500 persones i compta actualment amb més de trenta balladors i músics que segueixen treballant en la recerca dels nostres balls, les nostres músiques, els nostres vestits i en la seva difusió.
El treball fet per la gent de l’agrupació s’ha manifestat en les actuacions fetes gairebé a tots els pobles de Mallorca participant en festes i ballades populars. El grup Aires de Pagesia, amb la tasca de donar a conèixer els balls mallorquins ha actuat també a la resta de les Illes Balears i fora d’elles. Entre d’altres sortides cal destacar:
– Sant Carles de Peralta d’Eivissa (1988 i 2013)
– Alaior (Menorca) (1989)
– Mataró (1987 i 1991) i Reus (1991) a Catalunya
– Bingen (1991 i 1995) a Alemanya
– Vall d’Aosta (1993) a Italia
– Festival Folklòric de Primavera de Ciutadella (Menorca) (1993)
– Festival Internacional de Bielsko (1997) Polònia aconseguint el premi especial de ball, música i vestuari
– festes de Gràcia (Barcelona) (2000)
– Festival del grup folkloric “Es Rebost” de Mao (2000)
– Les Landes (França) al 2002 acollits pel grup francés Lous Tchanques Chalosse
– Torrreorgaz (Cáceres) al 2005
Ferreira do Valadouro (Lugo) al 2007.
Així mateix, a l’any 1999 participàrem al Festival Internacional de Dansa que cada dos anys es celebra a Palma, aconseguint el primer premi de dansa.
Una altre forma de promoció i difusió dels balls i músiques tradicional mallorquines ha estat l’enregistrament d’un disc (LP) a l’any 1989, i d’un CD “Sons d’Argent” l’any 2001 amb motiu del 25è aniversari, on queden recollits la pràctica totalitat de temes que el grup ha pogut recuperar en la seva tasca de recerca a nivell local.
També al 2001 es va publicar el llibre “Aires de Pagesia 1976-2001” en el que s’explica la història de l’agrupació de forma extensament documentada amb imatges i relació d’activitats realitzades durant els primers 25 anys de trajectòria.
Actualment, l’agrupació compte amb una escola de balls mallorquins per adults i també per nins i nines, a on es donen a conèixer els nostres balls a un ampli sector de la població local. A més, l’agrupació segueix participant a la majoria d’activitats i festes locals, organitzant ballades populars o mostres de balls, i col.labora en el manteniment de tradicions com el Ball de Sant Joan Pelós.