La presència dels dimonis a les festes populars del poble de Sant Joan és molt antiga.
Els dimonis son presents a moltes de festes populars arreu de l’illa, i a Sant Joan especialment a l’horabaixa del dia de la revetlla de la festa de l’estiu, dia 29 d’agost festa de la degollació de Sant Joan Baptista, que surten acompanyats de la música dels xeremiers fent un recorregut tradicional encalçant el jovent del poble que li corr davant procurant esquivar les llenderades que sempre estan promptes a repartir. Quan no pot arribar als qui encalça els hi llança la barrota d’atzavara que porta a la ma com a símbol indiscutible de la seva demoníaca autoritat. Quasi bé tots els anys des del 1979 i fins a la desaparició de l’Obreria, un dimoni visitava els foguerons de la vigília de Sant Antoni, acompanyant els components de l’Obreria que els feia un obsequi.
La primera notícia documentada del dimoni a Sant Joan és de 1734, als PAPERS DEL PARE GINARD. Al número 2 pag. 23 dins l’apartat de “Les festes patronals” diu “Un element característic, i exclusivament propi, de la diada de Sant Joan era el dimoni. No consta en els comptes de 1728 a 1733, i apareix per primera vegada en els de 1734, dins els quals es troba també una partida per a fer-li un vestit: per tela de corder (Tela de sac) per vestir al qui fa paper de domini, 12ss. Això permet suposar que en les festes patronals de 1734 va començar la seva existència el dimoni de Sant Joan que, si fos així, podem dir que el dimoni de Sant Joan té una història de prop de 300 anys; si aqueix any no era la seva estrena, resultaria ser encara més vell”.
Ja dins el s. XX, ens trobam que l’ajuntament de la vila no tenia una persona que fes de dimoni ni tampoc vestit, quan el necessitaven s’havia de llogar a poble extern, principalment a pobles veïnats. De Lloret el sen Bernat Corrador, d’Ariany es mut, en Pep de Petra, en Juanito de Montuïri, etc.
Davant això, una de les primeres idees que va promoure el Centre Cultural va ser la formació d’un grup de DIMONIS a Sant Joan. L’any 1983 es va fer el primer vestit i la primera màscara de dimoni (la que actualment representa la Luxúria), obra de l’escultor Antoni Roig i Sierra, i que seria l’autor del grup de set dimonis que en uns 4 anys va anar fent i que actualment tenim. Aquestes màscares, de fusta tallada amb banyam de boc, tenen nom propi, equivalents als set pecats capitals: Avarícia, Enveja, Gola, Ira, Luxúria, Peresa i Supèrbia. Els vestits estan confeccionats d’una sola peça amb tela de sac de diferents colors (els primers foren creats per la modista Margalida Bauzà Bauzà) i han estat pintats amb dibuixos al·legòrics per pintors locals simpatitzants del grup: Amador Bauzà Matas, Maria Magdalena Jaume Nigorra, Toni Florit Nigorra, Margalida Costa Bauzà i Jaume Sastre Bauzà, Magdalena Jaume Niell, Climent Picornell Florit.
Destaca la col·lecció creada per Moisès Aguiló (Inca) que durant la dècada dels noranta va rebre l’encàrrec de pintar els vestits de la colla completa. Amb l’esclat de la popularitat dels dimonis, aquesta col·lecció de vestits s’ha fet també molt popular. Amb les il·lustracions i imatges de cada un dels seus dissenys ha permès una identificació més ràpida de cad un dels dimonis i del pecat que representa. Així, actualment, casi s’identifica més a cada un dels dimonis més pel vestit que per la careta i, per aquelles persones poc enteses en els nostres dimonis, pot crear seriosos dubtes quan el vestit no fa referència a cap pecat sinó a la figura diabòlica.
Afegir que a més de la vestimenta, els dimonis duen barrota d’atzavara i llendera d’ullastre amb corda de pita i, com a complement a la vestimenta, al darrera penjat a baix del cul porten un picarol.
Varen ser vistoses i molt celebrades les “Trobades de dimonis” convocades a Mallorca durant la dècada dels 80 del segle passat. Amb la nostra colla de dimonis es va participar a aquestes trobades al voltant de la festivitat de sant Antoni Abat, a algun indret de Mallorca.
L’any 1984 es va participar a la primera trobada que es va convocar a Manacor. Tan sols hi participà un dimoni propi (acabat de fer) acompanyat d’un altra amb la carota cedida del dimoni d’Algaida i amb els capgrossos de l’ajuntament de Sant Joan. L’any 1985 a Sa Pobla amb dos dimonis i els capgrossos. El 1986 a Sant Llorenç ja amb quatre dimonis. A Muro l’any 1987 amb la comparsa completa dels set dimonis. A Son Servera l’any 1988. A Alcúdia el 1989.
L’any 1999 a una festa mallorquina al passeig marítim de Palma.
La colla de dimonis, al gener de l’any 2000, va assistir als foguerons de Sant Antoni a Gràcia (Barcelona). El 15 d’agost es participà a les Festes de Gràcia (Barcelona) i finalment al setembre a la Diada de Mallorca organitzada pel Consell Insular de Mallorca a la localitat de Sineu.
Al pregó de les festes de Sant Sebastià de Palma del 2000, 2002, 2003 i 2004.